Overzicht van onze lessen te Mechelen



  maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag
HSR-aikido - - - - - - Basisles
Tai Chi Chuan (overdag) TC-12 - Bg/54-KV - Gev. les - -
Qi Gong - - - - Privéles Workshops -
Iaido - - - Op aanvraag - - -

Dit is het weekoverzicht van onze lessen te Mechelen. Met de knoppen links vindt u de lesgegevens per discipline.

De lessen hernemen vanaf maandag 2 september 2024.

(!) De lessen gaan door in samenwerking met Dansstudio Marlynes, gelegen Battelsesteenweg 492A, 2800 Mechelen

Hier kan u enkele videoclips vinden van het Youtubekanaal van de Rode Lotus.



Identiteit

Wereldcultuur, zelfcultivering en natuurlijkheid

De lessen van "De Rode Lotus" omarmen diversiteit, maar zijn niet filosofisch neutraal (meer toelichting daarover vindt u in onze tekst over onze levensbeschouwelijke identiteit).

Verschillende culturele disciplines die ontstaan zijn in een bepaalde regio, zijn ondertussen uitgegroeid tot Werelderfgoed en Wereldcultuur. Omgekeerd is Wereldcultuur een basisconcept binnen onze holistische, humanistische en universalistische antropologie, die het mogelijk maakt om zichzelf en de specifieke culturele context waarin men is opgegroeid te overstijgen naar een meer Algemene Menselijkheid.

Door zelfcultivering en toegewijd oefenen werken we aan het doel van kunst en cultuur als het ontwikkelen van het menselijk potentieel en de autonomie van de beoefenaars, en zo ook als transformatief leren binnen een dynamische individuele identiteitsontwikkeling, welk het tegelijk nastreven van een sociaal doel niet uitsluit (i.t.t. cultuurdoelen als gemeenschapsvorming, het opleggen van een specifieke voorafbestaande culturele identiteit, oppervlakkige massacultuur of andere vormen van politieke of commerciële instrumentalisering van kunst en cultuur). Deze zelfcultivering is tevens de basis voor de ontwikkeling van een gezonde, harmonieuze samenleving.

De voorgestelde levensbeschouwing is een spiritueel naturalisme o.m. geïnspireerd door de Neo-Confucianistische school Daoxue, welk de ontwikkeling van een authentieke menselijkheid beoogt. Hiervan is het Tai Chi-diagram een belangrijk symbool.

We beoefenen krijgskunst binnen die visie als een vorm van spirituele lichaamscultuur, en dus niet als een sport, of als een afgeleide daarvan. We oefenen met en door het lichaam, maar het doel is spiritueel (meer leest u hierover in onze basisvisie).

Vanuit een individuele, persoonlijke bewustwording als mens, werken we aan een natuurlijke menselijkheid, en zo dus ook aan een natuurlijke gezondheid, aan een natuurlijke, authentieke vrijheid, een natuurlijke gendervisie en een natuurlijke tijd. Die natuurlijke menselijkheid is een expressie van onze menselijke authenticiteit, welke een centrale plaats inneemt binnen onze beoefening.

Vriendschap en waarachtigheid

Onze krijgskunstcademie beoogt de vorming van Neo-Humanistische cultuurkringen waarvoor authenticiteit, vriendschap en waarachtigheid basiswaarden zijn. Zelfbeschikking, en emotioneel en fysiek contact zijn menselijke basisbehoeften, mensenrechten en pijlers voor een gezonde, harmonieuze samenleving. Bovendien is onze beoefening onmogelijk zonder zelf-cultivering of zonder lichamelijk contact.

Een samenlevingsvorm waarin chantage, "toelating krijgen", "één-richtingsdenken", louter eigenbelang, contactloosheid of fysieke afstand algemene normen zijn, kan alleen omschreven worden als ongezond of verziekend, en als een vorm van ontmenselijking.

In tegenstelling met zulk een cultuur van indringende, brede vervreemding staan voor ons menselijkheid en authentieke, wederkerige zorgrelaties centraal. Op die manier werken we ook aan een vredelievende, humane samenleving gebaseerd op universele (kosmische) principes. Onder meer daarom is onze benadering Neo-Humanistisch.



Algemene Opmerkingen

Lesdeelname

Per les is er een maximaal aantal deelnemers en kan er mogelijk een wachtlijst opgesteld worden wanneer dit maximum overschreden wordt.

Omwille van deze beperking is een lesaanwezigheid van minstens 75% vereist.

Contactinfo

Peter Van de Ven, tel: (015)33.06.22 - mail

Verdere gegevens en tarieven, vindt u op de pagina met algemene informatie