Qi Gong

Tijdens onze Qi Gong-lessen oefenen we "gezondheids Qi Gong", dwz zachte toegankelijke oefeningen voor gezondheidsbevordering binnen het gewone dagelijkse leven. In China noemt men dit soms "Medische Qi Gong".

Het geregeld en aandachtig beoefenen van Qi Gong biedt veel: het verbetert de immuniteit, neemt schadelijke gevolgen van (maatschappelijke) stress weg en het verheldert de geest. Daarom is de beoefening van Qi Gong zeer geschikt om de rol vervullen van basis-zelfzorg. Om dit mogelijk te maken is het nodig de oefeningen uit te voeren volgens de drie afstemmingen: vorm, ademhaling en geest.

We oefenen tijdens de les eerst algemene oefeningen als basis, daarna werken we aan de reeks waarop we ons op dat ogenblik toeleggen, en we sluiten af met meditatie.

De centrale reeksen voor het tweede lesdeel zijn:

Van deze reeksen vormen de "staande Ba duan jin" en de "Shibashi" het start-platform om de overige reeksen verder op te bouwen.

Bij de basisoefeningen geven we onder meer aandacht aan het werk van Ma Li Tang, de helende reeks van Zhuang Yuan Ming (Liang Gong), de Ma Wang Dui reeks (volgens Liao Yi Lin) en de "Zwemmende Draak"- Qi Gong (volgens Tzu Kuo Shih).

Onze benadering van Qi Gong is Confucianistisch, wat je merkt aan deze keuzes:

De Qi Gong-cursus vormt een jaarcyclus van 20 lessen, met 2 lessen per maand van september tot juni. In die lessenreeks oefenen elk jaar dezelfde Qi Gong-reeksen: voor de beginner een kennismaking, voor de beoefenaar een uitdieping en een vervolmaking. Het einddoel van de cursus is de integratie van Qi Gong in het dagelijks leven van de beoefenaar.


Dit is een eigen opname van de Ba duan jin: