Tai Chi Malderen

Onze groep

"Tai Chi Malderen" is onstaan uit een initiatief van KVLV en later gegroeid tot een volledig zelfstandige oefengroep. Wie richten ons vooral op Tai Chi-liefhebbers uit Malderen en omstreken (Londerzeel, Buggenhout, Willebroek, Sint-Amands, Opwijk,...), maar uiteraard is iedereen welkom.

We oefenen op dinsdagavond (19.30 tot 20.30) in de zaal boven de cafetaria van de Vermahal. Als het weer het toelaat oefenen we buiten, in open lucht.

Deelnemen ?

In onze groep kan je door de basisreeks "Tai Chi-12" met Tai Chi Chuan als discipline kennis te maken, je erin vervolmaken, of Tai Chi beoefenen om de gezondheid te ondersteunen en om meer evenwicht te vinden. Voor jonge senioren is onze toegankelijke Tai Chi-les geschikt als valpreventie.

Tijdens het eerste deel van de les oefenen we Chinese gezondheidsoefeningen ("Qi Gong"). Die kunnen apart geoefend worden, of als voorbereiding op de Tai Chi-reeks.

Om te oefenen is geen bijzondere kledij vereist, deze is vrij naar de keuze van de deelnemers. Wel zijn aangename en losse trainingspakken aangeraden omdat ze de beweging niet hinderen, zoals een sweater of T-shirt , een trainingsbroek en lichte sportschoenen of "wushu-pantoffels". Na ongeveer acht weken oefenen kan je de beginselen van de basisreeks "Tai Chi 12" vatten en dit deeltje samen met anderen uitvoeren.

Helende effecten

De combinatie van een toegankelijk Tai chi chuan met gezondheidsoefeningen ("Qi Gong"), is uitermate geschikt als zelfzorg. Wie dagelijks 20 minuten oefent, compenseert al te eenzijdige houdingen en gewoonten van een drukke werkdag en kan zo de levenskwaliteit merkelijk verbeteren. Als positieve effecten kunnen er onder meer zijn: een algemene ontspanning, stimulering van de bloedsomloop, verbetering van de coŲrdinatie, van de lichaamshouding, van het lichamelijk evenwichtsgevoel, als ook van het emotioneel evenwicht en van de innerlijke rust. Vooral de immuniteit wordt gestimuleerd door een geregelde beoefening van Tai chi chuan en van Qi Gong. In het algemeen is de beoefening gericht op het genezen van de negatieve gevolgen van chronische stress.

Steun voor verwaarloosde paarden

De Tai Chi-filosofie is niet alleen een filosofie van beweging en rust, het is ook een filosofie van menselijkheid, rechtschapenheid en verbondenheid.

De Chinese filosoof Zhang Zai schreef bv:

"De Hemel is mijn vader, de Aarde is mijn moeder en zelfs een nietig wezen als ikzelf heeft een beschuttende plaats in hun midden.(...). Alle mensen zijn mijn broeders en zusters, en alle levende wezens en dingen zijn mijn gezellen."

Daarom steunt Tai Chi Malderen graag positieve initiatieven, zoals de opvang voor verwaarloosde paarden, een probleem dat erg actueel is. Wij kozen voor meterschap van een paard in "The Old Horses Lodge" in Laarne, en we wensen deze organisatie veel succes met hun goede werk.